Σχετικά με το ADVANCE
Σχετικά με το έργο και τους στόχους μας.
Επί του παρόντος, η ΕΕ επικεντρώνεται στην επίλυση των ζητημάτων που σχετίζονται με τη διαχείριση των αποβλήτων και απαιτούν άμεση δράση και προσοχή για την μετάβαση από τη γραμμική στην κυκλική οικονομία, με τη βοήθεια όλων των εμπλεκόμενων φορέων (συμπεριλαμβανομένων των δήμων και των ΜΜΕ). Το πλαίσιο διαχείρισης αποβλήτων που έχει αναπτυχθεί, χρησιμεύει ως βάση για την ανάπτυξη ενός βιώσιμου συστήματος διαχείρισης αποβλήτων, ώστε να επιτευχθούν οι στόχοι της ΕΕ για την ανακύκλωση, καθώς το σημερινό ποσοστό ανακύκλωσης είναι μόνο 38%. Οι δήμοι της ΕΕ θεωρούνται κύριοι φορείς, καθώς είναι υπεύθυνοι για τη διαχείριση των αποβλήτων (χωριστή συλλογή, διαλογή και ανακύκλωση). Ωστόσο, με βάση την ΟΔΗΓΙΑ (ΕΕ) 2018/851 – Ευρωπαϊκή οδηγία για τα απόβλητα – φαίνεται ότι υπάρχει μεγάλο χάσμα σε γνώσεις και κατάρτιση για την επίτευξη ορισμένων στόχων.


Οι δημοτικές αρχές καλούνται να συμμορφωθούν με τις απαιτήσεις που ανακύπτουν από τις οδηγίες 2018/850 και 2018/851 της ΕΕ και του σχεδίου δράσης της Επιτροπής για την κυκλική οικονομία. Αυτό μπορεί να γίνει με τον προσδιορισμό των σχετικών προσεγγίσεων της κυκλικής οικονομίας, που περιλαμβάνουν κυρίως τις διαδικασίες επαναχρησιμοποίησης, ανακύκλωσης και ανάκτησης, ενώ παράλληλα ενισχύουν τα συστήματα χωριστής συλλογής. Τα απόβλητα τροφίμων αποτελούν κρίσιμο παράγοντα στο αστικό οικοσύστημα και αντιπροσωπεύουν σημαντικό μέρος του ρεύματος βιοαποβλήτων. Τα Ηνωμένα Έθνη έχουν θέσει ως στόχο για όλα τα κράτη μέλη τη μείωση των απωλειών τροφίμων κατά μήκος της αλυσίδας παραγωγής και εφοδιασμού και τη μείωση στο μισό των κατά κεφαλήν παγκόσμιων αποβλήτων τροφίμων σε επίπεδο λιανικής πώλησης και καταναλωτών, έως το 2030. Στο πλαίσιο αυτό, ο τομέας HoReCa (π.χ. εστιατόρια, ξενοδοχεία, καφετέριες κ.λπ.) πρέπει επίσης να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην παροχή βιώσιμων λύσεων προς την κατεύθυνση της μείωσης των αποβλήτων τροφίμων. Ωστόσο, το συμβατικό σύστημα τροφίμων ενισχύει την πολυπλοκότητα του ζητήματος της σπατάλης τροφίμων, επομένως απαιτείται προσαρμογή σε σημαντικές αλλαγές, μέσω της υποστήριξης της συμμαχίας μεταξύ των δήμων και των ΜΜΕ του κλάδου HoReCa ώστε η μετάβαση στο μοντέλο της κυκλικής οικονομίας να γίνει ομαλά.
Στο πλαίσιο του έργου ADVANCE, θα εκπονηθεί η βασική αξιολόγηση των υφιστάμενων πρακτικών διαχείρισης αποβλήτων τροφίμων στους Δήμους και στις ΜΜΕ του κλάδου HORECA, καθώς και η συγκριτική αξιολόγηση αυτών με τις υφιστάμενες βέλτιστες πρακτικές στην ΕΕ. Επιπλέον, θα αναπτυχθεί μεθοδολογία και ένα εργαλείο ανάλυσης αποκλίσεων, που θα περιλαμβάνει και τις πρακτικές διαχείρισης αποβλήτων που σχετίζονται με τα απόβλητα τροφίμων. Επίσης, θα αναπτυχθεί ένας οδικός χάρτης, ο οποίος θα παρέχει τις κατευθυντήριες γραμμές για την εφαρμογή των στόχων που αφορούν τα απόβλητα τροφίμων. Παράλληλα, θα αναπτυχθεί εκπαιδευτικό υλικό, του οποίου οι μαθησιακές ενότητες θα καλύπτουν ζητήματα διαχείρισης αποβλήτων, και το οποίο θα είναι προσαρμοσμένο στις ανάγκες των ομάδων-στόχων. Τέλος, θα δημιουργηθεί η διαδικτυακή πλατφόρμα ADVANCE (ανοικτός εκπαιδευτικός πόρος) που θα φιλοξενεί όλα τα αποτελέσματα και το εκπαιδευτικό υλικό, και θα τα παρουσιάζει με διαδραστικό τρόπο.