Προώθηση της Αστικής
Κυκλικής Οικονομίας
Αξιολόγηση των υφιστάμενων πρακτικών διαχείρισης αποβλήτων τροφίμων σε επιλεγμένους δήμους και ΜΜΕ στον τομέα HORECA.
Μερικοί από τους στόχους μας είναι:
Η αξιολόγηση των υφιστάμενων πρακτικών διαχείρισης αποβλήτων τροφίμων σε επιλεγμένους δήμους και ΜΜΕ στον τομέα HORECA
Η σύγκριση των αποτελεσμάτων της παραπάνω αξιολόγησης με τις βέλτιστες πρακτικές στους σχετικούς τομείς
Η ανάπτυξη ενός συγκεκριμένου συνόλου δεικτών κυκλικότητας που θα χρησιμοποιηθούν για την περιγραφή τόσο της τρέχουσας όσο και της μελλοντικής περιγραφής – παρακολούθησης της διαχείρισης των αποβλήτων τροφίμων
Η αξιολόγηση των αποκλίσεων μεταξύ της βασικής αξιολόγησης και των απαιτήσεων που θέτει το σχέδιο δράσης της ΕΕ για την κυκλική οικονομία με τη χρήση των δεικτών κυκλικότητας
Στόχος Έργου
Λαμβάνοντας υπόψη τις παραπάνω προκλήσεις, το έργο αποσκοπεί στη δημιουργία μιας στρατηγικής συμμαχίας εκπαίδευσης, κατάρτισης και ευαισθητοποίησης ώστε να επιτευχθεί ο στόχος σχετικά με τα απορρίμματα τροφίμων, μεταξύ των Δήμων και των Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων, έτσι ώστε και τα δύο μέρη να μπορούν να εφαρμόσουν ομαλά και αποτελεσματικά τη στροφή προς πρακτικές κυκλικής οικονομίας (συμπεριλαμβανομένων των στόχων των οδηγιών της ΕΕ, των εθνικών νόμων και κανονισμών), συμβάλλοντας στην προστασία της δημόσιας υγείας και του περιβάλλοντος, στη δημιουργία περιβαλλοντικών ευκαιριών και στη βελτίωση της ποιότητας ζωής των πολιτών της ΕΕ.
Τα 5 αποτελέσματα του έργου:
Βασική αξιολόγηση (PR1) των τρεχουσών πρακτικών διαχείρισης αποβλήτων τροφίμων σε Δήμους και μικρομεσαίες επιχειρήσεις της HORECA – η βασική αξιολόγηση θα περιλαμβάνει επίσης συγκριτική αξιολόγηση με τις υφιστάμενες βέλτιστες πρακτικές στην ΕΕ.
Μεθοδολογία και εργαλείο ανάλυσης αποκλίσεων (PR2) μεταξύ των υφιστάμενων και των απαιτούμενων, σύμφωνα με τους στόχους της ΕΕ, πρακτικών διαχείρισης αποβλήτων που σχετίζονται με τα απόβλητα τροφίμων.
Ανάπτυξη Οδικού Χάρτη (PR3) – Σχεδιασμός και ανάπτυξη ενός βήμα-βήμα μεθοδολογικού πλαισίου, για την εφαρμογή των στόχων σχετικά με τα απόβλητα τροφίμων.
Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα ADVANCE (PR4) – Δημιουργία εκπαιδευτικού υλικού σχετικά με τη διαχείριση των αποβλήτων, δομημένο σε συγκεκριμένες μαθησιακές ενότητες, σύμφωνα με τις ανάγκες της ομάδας-στόχου.
Ανοιχτοί Εκπαιδευτικοί πόροι (AΕΠ) – Μια διαδικτυακή πλατφόρμα (PR5), η οποία θα περιλαμβάνει και θα φιλοξενεί διαδραστικά όλα τα παραπάνω.
Ομάδες-στόχοι
Δήμοι της ΕΕ
Περιβαλλοντικοί εμπειρογνώμονες – Σύμβουλοι
ΜΜΕ (ιδίως στον τομέα των ξενοδοχείων, εστιατορίων και καφετεριών)
Συνεταιρισμοί μικρομεσαίων επιχειρήσεων
Εμπορικά επιμελητήρια